Psychologie Praktijk Tilburg
Psychologie praktijk & mindfulness training TIlburg - * - Françoise van Gerwen
  • Welkom & contact
  • Card deck Op je Plek
  • Françoise; wie ik ben
  • Werkwijze
  • Voor wie? Waarvoor?
  • Naamswijziging psychische hinder & media
    • Psychische hinder het onderzoek
  • Mindfulness Training Tilburg
  • ONLINE aanbod
  • Praktisch, tarief
    • Zorg Prestatie Model
    • Kwaliteit & Privacy
    • nota niet geheel vergoed
  • (Familie) Opstelling
  • ------------------------
  • Anderen zeggen....
    • testimonials uitgebreid
  • BLOG
  • Filmpjes media
  • te huur praktijk kantoor ruimte het Laar Tradepark Tilburg

Type moeders, de wond die je kan overhouden en hechtingstijlen

2/20/2025

0 Comments

 
Afbeelding
De moederwond gaat over de impact van een gebrek aan gezonde hechting met de moeder (of moederfiguren) en de gevolgen daarvan op je leven en je relaties zoals hechte vriendschappen en je liefdesrelaties. Hoe diep jij je kunt verbinden met andere mensen hangt af van hoe diep jij je verbonden voelt met je moeder. Afhankelijk van het type moeder, heb je bepaalde hechtingspatronen ontwikkeld. Heb je een beschikbare moeder? Dan is er een grote kans op veilige hechting. 
 
Het hebben gehad van een verwonde moeder bijv inconsistente of een behoeftige moeder heeft een ander effect op onze manier van hechten: angstig of vermijdend of gedesoriënteerd.
​
 
Om te beginnen: wat is een beschikbare moeder? 
De beschikbare moeder is een moeder die emotioneel en fysiek aanwezig is in het leven van haar kind. Ze biedt liefde, veiligheid en steun. 
Ze reageert sensitief op de signalen en emoties van haar kind. Hierdoor voelt het kind zich gezien, gewaardeerd en veilig, wat de basis legt voor een gezonde hechting en een positief zelfbeeld.
Ze is responsief in de behoeften van het kind zonder daarbij zelfzorg uit het oog te verliezen. Ze houdt een goede balans. Ze begrijpt dat een kind nabijheid, liefde en voorspelbaarheid nodig heeft, en bewaakt hierin ook haar eigen grenzen.
Een beschikbare moeder helpt haar kind om emoties te begrijpen en te reguleren, stimuleert zelfstandigheid en geeft ruimte voor groei, terwijl ze tegelijkertijd een stabiele en betrouwbare aanwezigheid blijft.
Een gezonde moeder-kindrelatie houdt in dat de moeder responsief is naar haar kind en dat ze daarnaast ook een stabiele, zelfbewuste volwassene blijft. Dit geeft het kind niet alleen veiligheid, maar ook een goed voorbeeld van hoe je op een gezonde manier met emoties en behoeften omgaat.
 
Naast de beschikbare moeder zijn er 4  typen verwonde moeders te onderscheiden.
 
 
1. De inconsistente moeder 
Dit is een moeder die onvoorspelbaar is in haar gedrag en emotionele beschikbaarheid. Soms is ze liefdevol en zorgzaam, maar op andere momenten kan ze afstandelijk, afwijzend of zelfs vijandig zijn. Dit zorgt ervoor dat het kind zich onzeker voelt over de relatie met de moeder en niet goed weet wat het kan verwachten. Dit kan later leiden tot hechtingsproblemen en moeite met vertrouwen in relaties.

2. De behoeftige moeder 
Dit type moeder stelt haar eigen emotionele behoeften boven die van haar kind. Ze kan zich afhankelijk opstellen en van haar kind verwachten dat het haar emotioneel ondersteunt, in plaats van andersom. Dit kan ertoe leiden dat het kind zich verantwoordelijk voelt voor het welzijn van de moeder en moeite heeft met het ontwikkelen van een eigen identiteit en gezonde grenzen.
.
 
3. De afwezige moeder 
Dit is een moeder die fysiek of emotioneel niet aanwezig is in het leven van haar kind. Dit kan komen door werk, ziekte, verslaving, of emotionele onbereikbaarheid. Het kind ervaart hierdoor een diep gevoel van verlatenheid en kan moeite hebben met hechting en zelfwaarde.

4. De controlerende moeder 
Dit type moeder is extreem dominant en probeert het leven van haar kind volledig te sturen. Ze kan manipulatief zijn en weinig ruimte laten voor de autonomie van het kind. Dit kan leiden tot onzekerheid en een gebrek aan zelfvertrouwen bij het kind, omdat het nooit het gevoel heeft zelf de regie over het eigen leven te hebben.
 
Alle typen moeders kunnen onbewust emotionele schade toebrengen aan kinderen, wat effect heeft op hun zelfbeeld en latere relaties. Ze kunnen van daaruit hechtingspatronen ontwikkelen die hen belemmeren in het aangaan van belangrijke (liefdes)relaties. 
(Liefdes)partners spiegelen later een onverwerkte moederwond. Daar heb je dan nog werk te verrichten. 

Er zijn vier belangrijke hechtingsstijlen, waarvan er drie problematisch kunnen zijn in (liefdes)relaties:
 
1. Angstig (ook wel ambivalent of gepreoccupeerd)
Ontstaat vaak door een inconsistente moeder: soms liefdevol, soms afstandelijk.
Mensen met deze hechtingsstijl zoeken veel bevestiging in relaties, kunnen jaloers of controlerend zijn en zijn bang om verlaten te worden.
Ze kunnen emotioneel intens zijn en de ander soms verstikken door hun behoefte aan nabijheid.
 
2. Vermijdend (ook wel afwijzend-vermijdend)
Ontstaat vaak door een afwezige of emotioneel afstandelijke moeder.
Mensen met deze stijl vinden het moeilijk om zich emotioneel open te stellen, vermijden diepe verbindingen en kunnen relaties oppervlakkig houden.
Ze willen onafhankelijk blijven en voelen zich snel verstikt als een partner te dichtbij komt.
 
3. Gedesorganiseerd (ook wel angstig-vermijdend)
Ontstaat vaak door trauma of een moeder die zowel liefdevol als angstaanjagend kan zijn.
Dit hechtingspatroon combineert de angst om verlaten te worden (zoals bij angstige hechting) met de neiging om afstand te nemen (zoals bij vermijdende hechting).
Dit kan leiden tot intense, wisselvallige relaties: aantrekken en afstoten, wantrouwen en moeite met intimiteit.
 
 De laatste hechtingsstijl is de 
4. Veilige hechting (de gezonde hechtingsstijl)
Dit is de gezonde hechtingsstijl die ontstaat bij een beschikbare moeder.
Mensen met een veilige hechting kunnen openlijk liefde en steun geven en ontvangen, hebben vertrouwen in hun partner en voelen zich comfortabel met zowel nabijheid als autonomie.
 
De eerste drie hechtingsstijlen kunnen je belemmeren in relaties, maar het goede nieuws is dat hechtingspatronen niet vastliggen. 
Door bewust te voelen, onderzoeken en helder te gaan zien wat er gebeurt in jezelf en in interactie met de ander kan je
 
Met bewustwording, therapie en gezonde relaties kun je  een veiligere hechtingsstijl ontwikkelen  in je leven. 

HOE dan? Dat gaat vooral over inloggen, bij jezelf voelen en naar je eigen behoeftes luisteren,  bewust worden, herkennen.
ook gaat het erom dat je ziet wat je eigen (ziekmakende, in stand houdende) gedrag is of was, waarin je dus altijd naar de ander uitgereikt hebt, aanpast, de pleaser bent en dat je dat niet alleen herkent maar dus ook minder of anders doet, dus minder of niet uitreiken. je gaat dan dus ander gedrag laten zien, en dat betekent soms dus echt dat je moet 'uithouden,' want hoe moeilijk is het om dan te verdragen dat je iets anders laat zien dan wat jij - en je omgeving-  al jaren gewend bent...?
 Dus: belangrijk om patronen te herkennen in je; behoeften, in je denken, in je gedrag

Als je meer bij jezelf kan inloggen en dus aan je eigen behoefte kan hechten, kan verbinden aan je eigen waarden,  dan heb je de neiging om deze minder snel te verlaten. Als je hierbij kan blijven, kan je ook beter uitreiken naar de ander en zo vanuit deze zelf waarde in verbinding gaan,. Dat maakt de relatie stabieler, blijer, bevredigender en meer gezond. 


0 Comments



Leave a Reply.

    Auteur

    Françoise

    Archieven

    Maart 2025
    Februari 2025
    Januari 2025
    December 2024
    November 2024
    Mei 2024
    April 2024
    Maart 2024
    November 2023
    Juli 2023
    Juni 2023
    Oktober 2022
    Juli 2020
    Juni 2020
    Mei 2020
    April 2020
    Maart 2020
    Februari 2020
    Januari 2020
    December 2019
    Maart 2018

    RSS-feed

Powered by Create your own unique website with customizable templates.